Jägarna markerar missnöje med vargpolitiken genom att vägra skjuta trafikskadade djur. Hundratals påkörda djur går därmed en plågsam död till mötes.

Så står det inledningsvis i en artikel från Göteborgs Posten och det är verkligen sorgligt att dessa jägare ska låta deras missnöje och politiska anledningar vara det som gör att djur lider. Det är knappast djurets fel att det blir påkört av en bil eller av annan anledning skadas och behöver avlivas. Och det är människans skyldighet att se till så att dessa djur inte lider – oavsett vad man anser om vargfrågan.

Anmäl trafikolyckor med djur

Ett djur som skadats i trafiken ska alltid tas hand om. Om du råkar träffa ett husdjur, exempelvis en hund eller katt, ska du alltid kontakta dess ägare – och om information om ägare inte finns, ska du kontakta poliset. Ringer djuret ska du ringa till 112 så att det kan få hjälp snabbt, annars ringer du till 114 14. Märker man att djuret är svårt skadat och bör avlivas på direkten för att inte lida så görs det av en veterinär, eller av en polis. Om det är ett vilt djur som har träffats är du skyldig att kontakta polisen. Lever djuret ska du också här ringa till 112. Av polisen får du sedan information om hur ska göra (källa).

Skadeskjutna djur

Som veterinär får man dessvärre avliva många djur, exempelvis på grund av att det blivit skadade i trafiken, eller om de har blivit skadeskjutna.Ett skadeskjutet djur har vanligen träffats av en gevärskula men sedan inte hittats. En skada uppstår då på djuret som antingen dör eller blir allvarligt skadad. Där är det viktigt att en veterinär tar sig ut och hittar djuret. Det finns många bra verktyg som en veterinär kan använda sig av för att hitta rätt. Exempelvis bör han eller hon köpa in en billigt kikarsikte online för att kunna leta rätt på djuret.Dessvärre är det allt fler skadeskjutna djur i våra skogar, vilket endast leder till onödigt lidande för djuren. Här kan du exempelvis läsa om skadeskjutna vargar, men det är en sorglig läsning och du bör läsa på egen risk.