Har du tänkt köpa ett nytt akvarium? Fiskar är ett bra första husdjur till barnen, då de är enkla att ta hand om samtidigt som barnen lär sig att ta ansvar och att dagligen tänka på sina husdjurs behov. När du ska inreda ett nytt akvarium behöver du planera i förväg.

Det finns många fördelar med att shoppa hos https://akvarieimporten.se/, som har bred kunskap vad gäller akvaristik, pumpar, filter och många andra tillbehör till akvariet. Här hittar du fiskfoder i ett stort antal format, mediciner och tester för vattenkemi. Det är viktigt att regelbundet testa vattenkvaliteten i akvariet så att du motverkar förgiftning, sjukdom och algblomningar.

Inhämta kunskap i förväg

När du är i planerna att skaffa ett nytt akvarium är det viktigt att läsa på.

”Innan du köper fisk, skaffa information om de arter du kan och vill ha. Tänk på att de fiskar som säljs i affärerna är yngel och kan bli mycket större”, säger akvaristen Kjell Fohrman.

Vissa arter passar inte ihop, vilket innebär att det är viktigt att inte impulsköpa fiskarter.

Många arter

Det finns många olika arter som är vanliga i svenska hemmaakvarier. Här går det att hitta neontetra, ciklider, makropod, dvärggurami, guldfiskar och koi. I Japan är koi en karpfisk som ses som en nationell fritidssysselsättning. Japanerna tävlar med koi på samma sätt som vi gör med katter och hundar.

Följ djurskyddsreglerna

Enligt djurskyddsreglerna bör du inte ha fiskar i klotformade akvarier. Ditt akvarium behöver också innehålla inredning och bottenmaterial som motsvarar arternas behov. De måste kunna gömma sig, vilket innebär att en sida av akvariet bör vara insynsskyddad.