Ett tv-program som fångat våra svenska hjärtan är tv-programmet Världens bästa veterinär som går på SVT om lördagskvällarna – och det är inte så konstigt med tanke på att programmets huvudperson, Noel Fitzpatrick, både är en otrolig människa och dessutom en veterinär utan dess like.

katt softarAtt våra husdjur ibland behöver lite extra vård i form av ett besök hos veterinären är inget ovanligt, men ibland råkar djuren ut för skador som många veterinärer skulle backa för eller rent utav rekommendera avlivning – men inte Noel Fitzpatrick i programmet Världens bästa veterinär som sänds på SVT. Han driver nämligen världens mest avancerade veterinärklinik som inte bara erbjuder fenomenalt bra veterinärfoder till katt eller hund utan här ger han vård som nästintill kan beskrivas som Science Fiction. Ett exempel på detta hittas till exempel i ett av seriens klipp som går att se på SvtPlay fram till och med den 29 juli 2016. Där får nämligen katten Pixie en helt ny fot – i robotteknik. Men för att förstå vad det är som gör detta så hjärtevärmande måste man först veta Pixies historia om hur hon förlorade sin fot från första början.

Vad hände med katten Pixie?

Katten Pixie blev påkörd och det resulterade i att hennes båda bakben skadades. Det högra gick att rädda, men hennes fot på vänstra bakbenet blev tvungen att blir amputerad. Något som de flesta veterinärer inte skulle göra något åt utan låta benet vara som det blivit utan fot, men eftersom att ingenting är omöjligt hos Noel Fitzpatricks klinik bestämde man sig för att tillverka en fot som Pixie både kan gå och känna med. Vad Fitzpatrick har gjort är nämligen att först operera in ett metallstångsliknande fäste i benet som han lämnat något ihåligt för att kattens nerver ska kunna växa mellan metallen för att på så vis även förhindra infektion. När fästet sedan läkt är det dags att sätta dit foten och som man kan se i klippet kan Pixie röra sig obehindrat med sin nya fot – hon till och med lägger hela sin tyng på sin nya fot eftersom att det högra benet än är för svagt för att stödja sig på. Så nu när Pixie har en ny fot som gör att hon kan vila högra benet så råder det inget tvivel om att hon kommer bli helt återställd inom kort. Hjärtevärmande.

Inte bara katter som blir återställda

Hund ligger nedSVTs Facebook-sida och hos SvtPlay finns mängder av klipp som visar hur Noel Fitzpatrick hjälper mängder av andra djur än just katter och bland dessa finns till exempel taxen Frankie vars ena ben växt för fort och orsakat såväl skada och smärta vilket gör att det måste åtgärdas. Och här finns även historien om katten Tiger vars hjärta stannar under operationen vilket gör att Fitzpatrick tar till drastiska åtgärder som nog ingen annan veterinär skulle ta till för en liten katt – med andra ord är detta verkligen ett tv-program för oss djurälskare, och även för andra veterinärer att hämta inspiration ifrån. För precis som det är i sagans värld så är det ingenting som är omöjligt på Noel Fitzpatricks klinik.