Hästtransporter är inblandade i många olyckor, och det beror ofta på andra än den som kör transporten. Det finns dock flera saker du som förare kan göra för att höja säkerheten.

Den som gör en sökning på ordet hästtransport på Google News kommer att hitta ett stort antal artiklar om olyckor där hästtransporter är iblandade. En bra hästtransport är a och o när det kommer till att transportera sitt riddjur säkert. Men tyvärr räcker det inte alltid. Ofta är det andra trafikanter som har orsakat olyckorna.Hästtransporter

En person som ville göra medtrafikanterna uppmärksamma på att det är levande hästar i en hästtransport är Iris Hjalmarsdottir från Halmstad. Hon läste i tidningen Hippson om en amerikan som klistrat upp ett foto av sin häst på transportens baksida, och bestämde sig för att göra samma sak. För Hippson berättar hon att hon tillsammans med fotografen Elin Carling skapade en bild bestående av fyra foton, som sammanfogades till en bild med 3D-känsla, där hästarna ser ut att titta på betraktaren. Förhoppningen är att den ska få medtrafikanterna att visa större hänsyn mot djuren i vagnen.

Dragfordon och körkortsbehörighet

En annan sak som är viktig att tänka på är dragfordonet. Det handlar dels om hur tungt bilen kan dra, men också om ekipagets sammanlagda vikt. I denna räknas följande in:

  • Bilens vikt
  • Släpets vikt
  • Lastens vikt
  • Förarens och passagerarnas vikt

Det sistnämnda brukar inte orsaka några problem, men det är viktigt att tänka på att det är skillnad på en bil där det bara sitter en förare, och en bil med fyra passagerare plus dessas packning. Har du ett körkort med b-behörighet får den sammanlagda vikten inte överstiga 3,5 ton.

Om du har tillgång till dragfordonets och släpvagnens registreringsnummer kan du använda Transportstyrelsens släpvagnskalkylator för att se om du kan framföra kombinationen av drag- och släpfordon med den körkortsbehörighet som du har. Du hittar släpvagnskalkylatorn här.

En annan viktig sak att tänka på är hur stark motorn är. Ju starkare motor, desto mer kan bilen dra. Här finns en sammanställning över olika bilmodeller och deras dragvikt.