Vem är din bästa vän? Är det hon som du hängt ihop med ända sedan ni fick göra ett arbete om Gustav Vasa tillsammans i trean, han som du först hatade och sedan lärde dig älska eller kanske hon som du träffade ute på en nattklubb för bara ett par månader sedan och klickade med på en gång? Många har andra människor som sina bästa vänner, men förvånansvärt många skulle nog ge ett annat svar på frågan om vem som är deras bästa vän. De skulle svara: min hund.
Att hunden ofta kallas människans bästa vän är känt sedan länge. Men vad är det som gör att det har blivit så, vad är det som gör att hunden anses vara en så bra vän – en varelse som man inte ens kan föra en konversation med?
• Hundar är lojala. Är det någon egenskap vi människor verkligen sätter stort värde på och gärna vill se hos våra nära vänner och livspartners så är det lojalitet. Man vill att vänner ska ställa upp för en och alltid finnas där, i vått och torrt. Det är inte för inte som man lovar att älska varandra ”i nöd och lust” när man ingår äktenskap. Så länge du tar väl hand om den kommer en hund att stanna hos dig och älska dig oavsett vad som händer i ditt liv – och oavsett hur andra människor i din omgivning reagerar.
• Hundar är intelligenta. Det går att lära en hund det mesta, alltifrån ”vacker tass”, ”ligg” och ”sitt” till mer avancerade uppgifter som att nosa reda på knark eller fungera som stöd åt en blind person.
• Hundar är kärleksfulla. Det är få djur, och människor, som visar sin kärlek så ”öppet” och ofta som hundar. Från deras viftande svansar till deras översvallande hälsningar när du kommer hem, hundar har inga problem med att visa sina känslor!
• Hundar är roliga. De kan göra mycket, medvetet och omedvetet, för att få oss att skratta, le och känna glädje. Få saker gör oss så glada som att se vår hund förväntansfullt stå med kopplet i munnen, eller en lurvig liten hundvalp som tar sina första, stapplande steg.

Skäm bort din vän

Inte konstigt att man ibland känner att man vill ge något tillbaka till hundarna som tack för all den glädje och kärlek de ger oss. Vad kan man då göra, vad gör en hund riktigt glad? Ett säkert kort är mat. Det är vida känt att hundar älskar mat och godsaker av olika slag. Varför inte överraska din vovve med en riktig kalasmåltid, komplett med för-, huvud- och efterrätt? Förslag på meny kan vara till exempel baconinlindad prinskorv, falukorvs- och leverpastejtårta och ett saftigt ben eller annan godsak hunden tycker om till efterrätt. Vill man ge sin hund något annat än mat kan man köpa hundhalsband eller något gulligt klädesplagg till den. På nätet finns massvis av halsband, koppel och kläder till våra fyrbenta vänner, och man kan lätt hitta något som passar ens fyrbenta väns personlighet. Ja, det är dags att vi börjar ge tillbaka lite åt hundarna som tack för att de är så bra vänner!