Går du i tankarna på att köpa ett husdjur? Kanske känns en hund eller en katt något för dig. Fyrbenta sötnosar i all ära men ett husdjur som verkligen kan ge dig bra sällskap är papegojan.

Papegojor är ett djur som finns vilt i många länder. De har en fjäderdräkt som påminner om en exotisk frukt och är oerhört intelligenta. Det är inte bara vi i västvärldens som har papegojor som husdjur utan även urinvånarna i regnskogen tar med fågelungar från sina bon hem till sig för att ha som sällskapsdjur. Alla typer av papegojor går dock inte att ha som husdjur. De mest kända arterna som folk har hemma hos sig är bland annat undulat och dvärgpapegoja. Något som är viktigt innan man skaffar en papegoja, som med alla husdjur, är att man tänker genom sitt val noga innan man bestämmer sig för att skaffa en ny familjemedlem. På så sätt kan man säkra en bra miljö för ett kommande djur.

När man väl har bestämt sig för att köpa en papegoja är det viktigt att man även investerar i en bur. Visst kan man ha sin papegoja mycket ute i det fria men en bur behövs dels för att undvika att papegoja rymmer och dels för att skydda sitt hem från att ”vandalisering”. När det kommer till föda vill papegojan helst ha både frön, pellets och grönsaker, detta för att få en så allsidig kost som möjligt.  Eftersom att papegojor är flockdjur och ofta håller ihop i par hela sina liv, är det viktigt att papegojor inte sitter ensamma på dagarna. Papegojor har stor inlärningskapacitet och kräver mycket lek, aktivitet, kontakt och miljöombyte. Om man är borta ett tag kan man lämna tv:n på så att papegojan har något att lyssna och titta på.

Många skaffar en papegoja på grund av att de är så sociala och kan lära sig att prata med dig.