Väntrum hos veterinären

Hunden brukar kallas för människans bästa vän. Hunden har använts som vaktdjur och vid jakt, och används än idag i stor utsträckning till detta. Skyltar med texten ”Området bevakas med hund” håller inbrottstjuvar borta, och det finns många hundrasar som är framavlade för jakt på olika villebråd, från lejon (rhodesian ridgeback) till lunnefågel (norsk lundehund). Numera hittar man även andra användningsområden för hundar. Tack vare sitt skarpa luktsinne kan hundar upptäcka narkotika som smugglare har gömt, och även hitta cancertumörer. Sedan länge används hundar också för att hitta människor i ras, exempelvis efter laviner eller jordbävningar.

Hästen då?

Andra hävdar med bestämdhet att det är hästen som är människans bästa vän. Under tusentals år var hästen det främsta transportmedlet för en stor del av jordens människor. Stäpperna i Centralasien band samma Europa med Fjärran Östern, och det var även denna väg som många hästburna nomadfolk, däribland mongolerna och hunnerna, kom in i Europa.

Men hästen var inte bara ett fordon för krigförande folk, utan även ett viktigt arbetsredskap. Det svenska skogsbruket har under större delen av sin historia varit helt beroende av starka arbetshästar, och detsamma gäller även jordbruket i det gamla bondesamhället. Än idag finns det småbrukare i Sverige som använder hästar för att plöja, köra timmer m.m. Och då har vi inte nämnt alla svenskar som äger hästar för sportridning, eller som är medryttare till någon annans häst.

Andra djur, och deras vän

Men det är naturligtvis inte bara hästar och hundar som gör anspråk på att vara människans bästa vän. En del har en papegoja, undulat eller annan fågel som bästa vän. Och för många som lever i Afrika och Mellanöstern är kamelen det viktigaste djuret, som inte bara används för transporter, utan även ger kött, mjölk och ull. På många håll i världen fyller får och getter liknande funktioner.

Vi människor har helt enkelt många djur som vi av olika anledningar behöver. De är våra bästa vänner, och deras bästa vän är ofta veterinären. Det är veterinären som håller koll på allt från hästars benhinnor till den känsliga bakteriefloran i vissa hundrasers magar.